OEI, IK GROEI

Net op deze wereld aangekomen, als klein mensje, werd mijn moeder iedere week met mij verwacht bij het consultatiebureau. Met in de ene arm een maxi-cosi en in de andere een luiertas met daarin mijn groeiboek. In dat groene boekje werd nauwkeurig bijgehouden hoeveel centimeters ik groeide. Want in die eerste weken en maanden is groeien het enige wat relevant is. At ik genoeg, sliep ik goed, huilde ik niet teveel? Allemaal vragen die als doel hadden mij te laten groeien.

Maar als vele jaren later dan het moment is aangebroken dat je niet meer in centimeters groeit, ga je ‘mentaal’ groeien. Of wordt er van je verwácht dat je mentaal groeit. Want groeien is goed. Toch? Als je groeit, word je beter en beter worden is goed. Toch? De prestatiemaatschappij viert hoogtij. Hoe meer diploma’s, hoe beter. Want alleen dan maak je kans op die ene baan of stageplek. Eerst bewijzen dat je het kan, voordat je serieus wordt genomen. We stellen als doel dat we het beste uit onszelf willen halen. Alsof het nu nog niet goed genoeg is?

Ik stel voor dat we dat beste lekker ín onszelf laten zitten, want ja het zit er al. We hoeven het er niet uit te halen. Alles wat we nodig hebben ís er al. En magisch genoeg komt het ook altijd naar buiten op het moment dat we het nodig hebben. Of komt het juist op ons pad. Alsof we een magneet zijn, die alles aantrekt wat we nodig hebben.

En groeien, dat doen we stiekem ook wel. Maar dan op dezelfde manier als de natuur dat doet. Helemaal vanzelf, zonder dat we daar iets voor hoeven doen. Gewoon door te zijn en het ‘nu’ te beleven.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.