HEAL

Een documentaire die me oog in oog heeft doen komen staan met de ongekend heftige pijnen die ik sinds een jaar maandelijks ervaar. Pijn in het meest vitale deel van de vrouw, haar baarmoeder. Een plek waar niet alleen eicellen uitgroeien tot kinderen, maar ook alle creatieve energie ontstaat. Het magnetische centrum van de vrouw. Ik geloof in de zelfhelende kracht van het lichaam en dus ook in mijn eigen vermogen om van mijn maandelijkse periode weer een periode van dankbaarheid voor mijn vruchtbaarheid te maken, in plaats van een periode van overleven.

21106460_1360316160751926_8642462529719783835_n“Begin maar weer met de pil”. Dat was het antwoord waarmee mijn huisarts me naar huis stuurde toen ik vorige week maandag na wederom een tamelijk ondraaglijk weekend ten einde raad bij haar op bezoek was. Sinds ik vorig jaar februari gestopt ben met het slikken van de dagelijkse dosis oestrogeen en progesteron, gewoon omdat ik klaar was met die hormonen in mijn lijf, is mijn menstruatie heftiger dan ooit. Terwijl dat nooit de reden was dat ik ermee begonnen ben. En dan bedoel ik niet de bloeding maar vooral de pijn. Het is overal. Het neemt me volledig over. Ook mijn darmen raken er bijvoorbeeld van in de war. Inmiddels ben ik op het punt dat ik kruizen in m’n agenda moet zetten als het weer zover is. En dus ook op het punt dat ik op zoek ga naar de oorzaak.

Het boek “de sleutel tot zelfbevrijding” kwam vermoedelijk niet voor niks op mijn pad. De kernoorzaak van endometriose (hetgeen het meest overeenkomt met mijn klachten) is: “Je zou sinds lang willen doorbreken, maar je houdt jezelf voortdurend tegen uit onzekerheid. Je stapelt gevoelens, emoties op. Je zwelt van ingehouden energieën en creativiteit. Je laat je doen door anderen. En zo trappel je ter plaatse in een innerlijke tweestrijd: binnenin jezelf blijven of jezelf naar buiten toe verwezenlijken?”

Slik. Confronterend, herkenbaar, pijnlijk. Bewustwording is de eerste stap, maar wat daarna? Het doet me verdriet om te merken dat mijn lichaam laat zien wat er in mijn hoofd gebeurt. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen schijnbaar.

De kernoplossing volgens hetzelfde boek is: “Alle pijn en verdriet, alle desillusies in je leven werden opgeroepen door je twijfelachtige houding ten opzichte van je eigenwaarde. Kom tot krachtige zelfmanifestatie en laat alle energieën nu vrij uit je stromen. Houd je emoties niet langer vast, laat ze los en breek op creatieve wijze door!”.

Dit met je delen voelt als een manier om mijn energie vrij te laten stromen. Vrouwen verbinden met elkaar en de taboes rondom vrouwelijkheid bespreekbaar maken is één van de dingen die mijn innerlijke vuur harder laten branden. Dus lieve mooie vrouw, weet dat je er mag zijn met al je pijn en verdriet en al je vreugde en liefde. Het mag er allemaal zijn. (Note to self)

 

♥️

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.